ByggConstructingFirma Jimmy NordinHandyManHantverkareRenovering

Magisk förändring av kolonistugan

I augusti 2021 när översvämningar drabbade vår fina koloni blev det deppigt! (2 månaders regn på 2 timmar) Tre år av hårt arbete med hus och trädgård bortspolat på 2 timmar. Det slog till hårt kan man säga. När vattennivån var som högst hade vi 65 centimeter på väggarna inomhus. Ca 100 stugor totalt drabbade på Södra kolonin i Gävle. En del grannstugor måste rivas helt och det är ju snäppet värre än vad vi råkade ut för. Jag rev ner allt i stugan till ett skal, torkade upp med avfuktare under 8 veckor. Hela stugan var ett skal med reglar och utanpåliggande fjällpanel. Som hantverkare körde jag igång direkt när vi fick klartecken från försäkringsbolaget.

Totalrenovering av kolonistuga

Planlösning

Nu har vi en öppen design på stugan med rumsavskiljare till skillnad mot förut då det var tre mindre rum. Vi valde pärlspont på vägg som målades med klassisk vit halvblank träfärg. Innertaket togs bort och jag lämnade öppet till de gamla takbrädorna från 50-talet, takstolarna hottade jag till och målade. En detalj är att jag sparat barken på takstolarna.

Golvet är ett 28 cm brett och 3 cm tjockt grangolv som kommer att behandlas med såpa. Ett sådant gediget golv kommer att hålla under flera hundra år. Under golvet byggde jag om hela trossbotten och fyllde upp underliggande mark med singel. Jag har återanvänt tre gamla trädörrar som nu i stället fungerar som rumsavdelare då de sitter på hjul i takstolen samt som headboard till sängen.

Det har blivit många byggtimmar under höst & vinter och jag har inte kunnat fokusera helt & hållet på min egna stuga då jag samtidigt byggt åt grannarna i området. Jag har hunnit med att renoverat två grannstugor till fram tills i dag och fler blir det säkerligen. Man har nästan blivit Hantverkaren på kolonin nu. Men det är kul att skapa och hjälpa till, så det är bara att njuta på med att designa och arbeta vidare.

Nytt kök

Halvdåligt litet kök revs bort och i stället byggde jag köket längs hela kortsidan på 4 meter. Ett HTH kök som levererades i flatpack. Rekommenderas faktiskt som en motståndare klart värdig/faktiskt bättre än Ikea måste jag säga. Något dyrare men bättre kvalité. Jag kaklade upp hela väggen till nock.

Köksrenovering med kaklad vägg

Nu jobbar jag på trädgården och ingången till stugan som jag vill skall matcha insidan på stugan. Jag strävar efter att behålla det gamla med det nya men för det inte tumma på den lyxiga känslan som jag upplever inne i stugan. Det kommer bli nya växter framför stugan och sandsten på marken. Äppelträd och druvor kommer planteras och frun har valt att satsa på snittblommor. Hemma i lägenheten har jag fullt med tobaksplantor som väntar på frihet, det skall bli kostnadsfri snus i vinter hade jag tänkt.

Tulpaner

Nu går det mot varmare och ljusare tider, våren är på gång och det kommer börja växa så det knakar snart. Tulpanerna är på gång såg jag i går men i natt kom det ett bakslag med massa snö 🙁 Jag tror det kommer bli magiskt vackert när jag är färdig med mina projekt på kolonin.

Prenumerera på min sajt

Det har hänt en katastrof med databasen och alla mina prenumeranter har raderats. Dessutom har inga registreringar senaste året lagts till i databasen. Du som tidigare var prenumerant måste tyvärr signa upp igen. Men denna gång skall det fungera bättre.