HandmadeOdlingVäxter

Egentillverkad snus från frösådd

Så där ja! Nu är min första snusbatch klar för avsmakning och resultatet blev helt magiskt gott. Perfekt konsistens och smak kryddad med bergamott. Målet att själv kunna tillverka snus från frö har gått i uppfyllelse och nästa år kanske jag till och med har snus som räcker hela året och kan vara självförsörjande och spara runt 10 000 kr årligen.

Förra hösten beställde jag tobaksfrön av sorten Virginia Gold för kostnad av 50 kr. Små små pyttesmå frön placerade jag ut på i en ugnsform med jord i november som jag sedan ställde i soligt fönster. Dessa små rackare tog sig och jag flyttade över en och en till mindre krukor. Efter ett par månader flyttade jag över tobaksplantorna till större kruka och när jag flyttade ut till våran koloni i Gävle hade jag dem i soligt läge i kruka tills det inte längre var frostnätter. Då blev det dags att plantera ner dem i mina drivbänkar och snabbt tog de sig. Under de bästa dagarna under den varma sommaren växte plantorna ca 10 centimeter på ett dygn.

Tobaksblad hängandes på torkning

I slutet på juli skördade jag de första av bladen stora som en kudde och hela tobaksplantan blev ca 2,5 meter hög. Efter det har jag skördat i omgångar och bladen hänger jag upp i grupper om ca 3-5st på torkning i stugan och även hemma i lägenheten. Varför jag hänger i mindre grupper är pga risken för mögel.

Jag tar även tillvara på de vackra rosa blommorna som innehåller tusentals frön för nästkommande odling som kommer bli större. I takt med bladen torkar har jag hackat och mixat ner bladen till tobakspulver. Sedan följer den klassiska tillverkning av snus i ugn för er som gjort det. För dig som aldrig tillverkat eget snus i ugn går det till på följande sätt.

Blomman på plantan och färdigt snus

Ugnen sätts på 90 grader. Vatten och salt blandas och appliceras / blandas ner i tobaken. Sedan skall burken in i ugnen under 24 timmar. Efter 24 timmar tas snuset ut och nu tillsätter man vatten igen utblandat med soda/natriumkarbonat. Sedan är det dags för ytligare 12 timmar i ugnen.

Nu är snuset klart vad gäller bakning i ugn. Nu tillsätts glycerol och propylenglykol samt smak i valfri form. Viktigt att blanda väl vid varje tillfälle då man tillsätter något till snusen. Nu kan plastburken vila i 7 dagar i kylskåpet för att få bästa smak och konsistens och efter det kan man fylla upp sina återanvända plastsnusdosor.

Mina egna frön

Nu finns möjligheten att köpa frön från min senaste odling av Virginia Gold 2023. Jag säljer frön om 100st+ för 50kr paketet + porto. Besök webbutiken för att handla.

För recept kan ni kolla in tex https://www.snusbolaget.se/gora-eget-snus/faq-gora-eget-snus/recept-snussats-coobra-1-kg det receptet följer jag fast jag tillsätter oxå en liten del propylenglykol i slutskedet samt smaksätter med någon god smak, oftast bergamott eller eukalyptus . Kolla även in Kungssnus.

För övrig odling och tips tycker jag ni skall kolla in odla.nu. Där finns tips och stor e-shop där ni kan handla andra typer av frön till din trädgård och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *