KulturMatNaturSemester

Semester i Piran, Slovenien

Slovenien! Yepp och snorkeling i jättefint klart och varmt vatten. Det stämmer faktiskt. Det är kanske inte många som förknippar Slovenien med snorkeling men faktum är att Slovenien har 47 kilometer kust längs Adriatiska havet. Samma vatten som Östra Italien.

En underbar vecka i den gamla staden Piran. Byggt mestadels i sten med riktigt gamla byggnader och fästningar. Små fina gamla gränder över hela staden och restauranger i massor och med mycket god mat, vin och kaffe.

Varje dag blev det en snorkelingtur och norra delen av Piran var bäst för det. Klart vatten gjorde sikt bra och det finns korall kvar i havet även om det inte var mycket. På undersidan av stenar kunde jag även se röd korall. Många olika arter fisk kunde jag även se. Krabbor och sjögurkor fanns det gott om på botten. Och just nu var det oxå en ovanlig manet som hade ett utbrott i havet. När jag först snorklade nära trodde jag den var farlig men googlade fram att den var harmlös. De största var stora som fotbollar och ser ut som ett stekt ägg. Läcker varelse måste jag erkänna.

Fried egg jellyfish

(Cotylorhiza tuberculata, Mediterranean jelly or fried egg jellyfish)

Stekta egg maneten ska vara ofarlig men det finns rapporter om att vissa människor ändå har reagerat när de kommit i kontakt med maneten. Så förslagsvis bör man undvika dem i vattnet och inte klappa och leka med dem 🙂

Saknade verkligen att jag inte kunde söka med metalldetektorn i landet då de tyvärr har ännu strängare regler än Sverige. Annars hade man säkert hittat magiska fynd i denna vackra stad.

För dig som gillar att resa rekommenderar jag absolut Piran. Det är också väldigt nära till Italien och Kroatien om man har lite tid över.

Som restaurangtips kan jag tipsa om Rostelin men de flesta restaurangerna i Piran är bra och prisvärda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *