BlommorMotionNaturSemesterVäxter

Fulufjällets Nationalpark, Njupeskärs vattenfall

Jag och frun har varit lediga några dagar och passat på att besöka Lumias mosters stuga i Njupåsen väster om Särna i norra Dalarna. Et oroligt fint landskap och just i dag har vi -15 grader och daggkristaller som är fem centimeter långa. Vi passade på att besöka en av Sveriges nationalparker. Fulufjällets Nationalpark. Den norra delen av parken som vi besökte har Sveriges största vattenfall. 93 meter och över 70 meter fritt fall, Njupeskärs vattenfall. Det var en mycket trevlig vandring på 2 kilometer från parkeringen till vattenfallet. Lite branta backar men men ganska lätt vandring ändå. Men oj vilken storslagen fin natur det är i Njupeskär speciellt vid solnedgång och de trotts lite off season just nu. På sommaren kan jag tänka mig att det är magiskt vackert på ett annat sätt än nu men jag måste säga det var mäktigt att se isbildningen som hade börjat sprida sig rejält runt vattenfallet även om vattnet fortfarande hade ganska fritt fall och skapade ett dånande ljud i dalen. För er som vill se och uppleva något vackert i naturen rekommenderar jag absolut Njupeskär. Det var magiskt nu i november men jag tro det kan vara ännu mer magiskt under en sommardag.

Jag spelade in våran vandring med våran Go Pro så innom kort kommer jag klippa ihop en video och publicera den på youtube. Bilden ni ser är tagen från videon jag spelat in. Det är magiskt vackert. Och jag skulle verkligen vilja åka tillbaka till dalafjällen och vandra samt besöka storslagen natur men oxå kolla guldstatus i bäckarna, vaska guld under en vacker varm sommarvecka. Det såg ut att finnas några intressanta områden just utanför nationalparken tex den lilla byn Mörkret och längre öster ut.

Länk till Sveriges Nationalparker och njupeskär på webben: Sverigesnationalparker.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *