KulturMetal detectingMetalldetekteringMetalldetektorNatur

Teddy och jag hittade Gustav III`s kastmynt i silver från 1772

Här om dagen letade jag och grabben med metalldetektorn på ett intressant ställe utanför Gävle. Vi hittade totalt kanske 15 patroner varav de flesta använda. Vi hittade även 2 enkronor från 90-talet. Bästa fyndet var nog knappen som vi hittade. Efter mycket efterforskning har vi kommit fram till att det är en Royal Navy Anchor crown button från 1900-50 talet. Förmodligen från andra världskriget. Har vi extremt otur är det en kopia av något slag men det är inte lika troligt med tanke på fyndplatsen som var utanför en herrgård där en överste tidigare varit bosatt. En annan intressant sak är den lilla ringen. Vi har ingen aning om vart den kan ha suttit! kanske på ett litet hjul, barnvagn, skottkärra. Om du har en idé får du gärna kommentera.

Ni kanske sett den stora järnklumpen på bilden? Myrmalm!? Om det stämmer att det är myrmalm kan den vara upp till flera 1000 år gammal. Mycket spännande. Vi hittat i utanför Kalvsnäs i Torsåker. Mer kommer att skrivas om myrmalmsjärnet så fort jag får mer information från Länsstyrelsen. Spännande 🙂 Uppdaterat: Nu är malmbiten på väg till Länsmuseet i Gävle för undersökning. Redigerat: Malmen var inte myrmalm! Gävle museums specialister meddelade att det är botten malm på en gammal ugn. Så förmodligen väldigt gammal.

Redigerad del: Oj oj oj. Precis när jag lagt ut denna blogg gick Teddy och jag ut på baksidan och körde med detektorn och tro det eller ej, nu har vi gjort det absoluta bästa fyndet någonsin! Det är ett silvermynt från Gustav den III´s kröning 1772 i silver.

Tillverkad: 1772 av Fehrman, C. G. kungliga myntverket
Material: Silver
Titel: Gustav III
Myntsort: Kröningsmynt/kastmynt
Tillverkad:
Vikt: 9.72 gram
Diameter: 30.87
Baksidans text: GENERIS ET VIRTUTUM CONSENSU SVECORUM SCEPTRA CAPESCENS A. MDCCLXXII. D. XXIX. MAJI.

Vilket magiskt fynd. Känns oerhört kul att få hitta detta mynt. Hoppas på fler i framtiden, kanske lite fräna gamla guldmynt! 🙂 Målningen nedan är precis innan kungen skall kasta ut sina silvermynt för att visa dess rikedom.

Gustav III kröns av ärkebiskop Magnus Beronius och riksrådet greve Adam Horn år 1772. Av Carl Gustaf Pilo. Information från Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_III:s_kröning_i_Storkyrkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *